• OZNAM
        • OZNAM

        • Riaditeľka ZŠ A. Kmeťa v Žarnovici

          v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5 a v súlade s § 3 ods. 10 vyhlášky č. 231/2009 Z.z. o podrobnostiach o organizácii školského roka 

          oznamuje, že dňa 16. novembra 2023 (štvrtok) 
          udeľuje žiakom riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov.

          Žiaci, ktorí chodia na obedy, sú v tento deň automaticky odhlásení zo stravy. 
          V tento deň nebude v prevádzke ani ŠKD.
          Vyučovanie pokračuje v pondelok 20. novembra 2023.

        • Cezpoľný beh

        • 11.11.2023

          Dňa 11.11. sme sa s deťmi z krúžku ATLETIKA zúčastnili pretekov M-SsAZ v cezpoľnom behu, ktoré sa konali v Žiari nad Hronom. Našu skolu reprezentovali Lenka Žarnovičanová a Paulína Danková. Bežali v daždi, po blate no napriek tomu zdolali náročnú trať a dobehli do cieľa. Ďakujeme dievčatám za ich bojovnosť a odhodlanie.

        • Beseda s rehoľnou sestrou

        • 09.11.2023

          Vo štvrtok zavítala na besedu k našim ôsmakom františkánska rehoľná sestra Augustína, ktorá im prišla porozprávať o živote v reholi, o povolaniach a podať im svoje svedectvo, ako možno zasvätiť život Bohu. Deti sa živo zapájali do debaty, mali množstvo otázok a tak vyhradená hodina uplynula veľmi rýchlo. Sestrička však dala prísľub, že ešte pred Vianocami opäť navštívi triedu a porozpráva jej aj o prenasledovaní komunistickým režimom, ktoré sama zažila, keďže musela v tajnosti žiť rehoľným životom viac ako 20 rokov.

        • Špeciálne vyučovanie techniky

        • na SŠUP Hodruša - Hámre

          08.11.2023

          V stredu 8. novembra absolvovali naši deviataci trochu netradičné vyučovanie techniky. Na celý deň totiž nastúpili na prax do Súkromnej školy umeleckého priemyslu v Hodruši Hámroch. Tu na nich čakal bohatý program.

          Najprv boli privítaní riaditeľom školy Ing. Petrom Michálikom a zástupcom riaditeľa Ing. Dušanom Zliechovcom. Dozvedeli sa tu všeobecné informácie o škole a možnosti štúdia na nej. Potom na nich už čakali dielne, konkrétne zlatnícka a dielňa umeleckého kováčstva. Rozdelení do dvoch skupín absolvovali úvody do základov týchto zaujímavých remesiel, ktoré majú v skutku zlaté dno, niektoré doslova.  Vďaka majstrom si mohli vyskúšať urobiť vlastné výrobky. A tak v ich rukách vznikli jednoduché kľúčenky, srdiečka z mosadzného plechu, prstene, kované klince a ďalšie drobnosti. Deti zažili radosť z vlastného úspechu pri výrobe darčeka pre svojich najbližších. Nič však nešlo bez námahy, o čom svedčilo množstvo zlomených listov na pílky pri vyrábaní srdiečok z mosadzných plechov.  Chlapcov najviac zaujalo kováčstvo, veď udrieť si poriadne na nákovu po horúcom kove je celkom zaujímavé.

          Na záver sa chceme poďakovať vedeniu SŠUP Hodruša Hámre za umožnenie takéhoto vyučovania. Tešíme sa na ďalšie, ktoré pripravujeme pre ôsmakov.

          FOTO

      • Zber papiera
        • Zber papiera

        • Vážení rodičia, milí žiaci, od 6.11.2023 do 22.11.2023 prebieha na našej škole ZBER PAPIERA.
          Odvážený a zviazaný papier môžete priniesť počas celého týždňa, najlepšie v dopoludňajších hodinách. 
          Prosíme, aby ste kartón do zberu nedávali! 

          Žiaci, ktorí nazbierajú najviac papiera, dostanú sladkú odmenu. 
          Víťazná trieda vyhrá týždeň bez domácich úloh.

        • Svet hračiek v múzeu

        • 03.11.2023

          V piatok 3.11. sme sa vybrali so žiakmi 5. a 6. ročníka na exkurziu do Pohronského múzea v Novej Bani, kde nám pracovníci múzea predstavili najnovšiu výstavu pod názvom SVET HRAČIEK. Žiaci mali možnosť spoznávať a objavovať hračky, s ktorými sa hrali možno i prastarí rodičia našich rodičov. Medvedík, bábky, domčeky, vláčiky  ani autíčka tam veru nechýbali. Následne sme absolvovali  prednášku o Potterovom parnom stroji, ktorá žiakov veľmi zaujala. V závere sme si prezreli výstavu Súkromnej školy umeleckého priemyslu z Hodruše Hámrov, ktorá žiakov inšpirovala na ďalšiu prácu počas hodín výtvarnej výchovy. Ďakujeme za príjemne strávené poobedie kolektívu Pohronského múzea. 

          FOTO

        • Prváci a blahoslavená Chiara

        • 02.11.2023

          "Milujme tak, aby naše oči žiarili." 

          Tento výrok patrí triednej patrónke našich prvákov, blahoslavenej Chiare Luce Badano, ktorá 29. októbra oslávila svoj sviatok. Preto sme si ju dnes s prvákmi zvlášť pripomenuli a spoločne oslávili jej sviatok v cukrárni, kde sme si pochutnali na koláčikoch.

          Venujte chvíľu aj vy ,,našej ,, Chiare:

          Blahoslavená Chiara, ty, ktorá si svojím úsmevom, žiarivým pohľadom a povzbudivým životom ukázala, že smrť je porazená a že existuje len život, ty, ktorá poznáš trápenia sŕdc mladých ľudí, pros za nás svojho milovaného Ženícha, aby sme aj my boli plní Svetla, ktoré nech žiari z našich čistých sŕdc, a aby náš život rozprával o Bohu, ktorý je láska. Amen.

        • Na hudobnej u prvákov

        • ​​​​02.11.2023

          Prváci dnes zažili netradičnú hodinu hudobnej výchovy - zážitkové skupinové vzdelávanie hudbou. Zahrali a zaspievali si rôzne piesne s využitím rôznych hudobných nástrojov. Ďakujeme Monike Spurnej za krásnu a príjemne strávenú hodinu hudobnej výchovy. Tešíme sa na ďalšie spoločné stretnutie

      • Boli sme úspešní v rozvojovom projekte „Čítame pre radosť“
        • Boli sme úspešní v rozvojovom projekte „Čítame pre radosť“

        • Naša škola bola úspešná v získaní finančných prostriedkov z rozvojového projektu „Čítame pre radosť“.

          Účelom výzvy je posilnenie kladného vzťahu ku knihám a čítaniu a budovanie čitateľského sebavedomia u žiakov, pričom hlavným cieľom je doplniť naše triedne knižnice.
          Škola z projektu získa pre 1. a 2. triedu 500 Eur na zakúpenie nových kníh pre deti. Naše šikovné pani učiteľky už majú pre deti pripravené mnohé zaujímavé a poučné aktivity, na ktoré použijú zakúpené knihy. 

          Ďakujeme pani učiteľke Mgr. Alexandre Beňovej Debnárovej a Mgr. Jarmile Barovej za ich výborné nápady a námety na napísanie projektu. 

          Naši prváci a druháci sa už tešia na svoje novučičké knihy.

        • V zdravom tele, zdravý duch

        • Blokové vyučovanie

          27.10.2023

          V posledný deň pred jesennými prázdninami sme opäť zaradili do vyučovania blokové vyučovanie. Tentokrát sme sa venovali zdravému životnému štýlu. V každej triede sa žiaci snažili nielen utvrdiť si už známe vedomosti, ale získať samozrejme aj nejaké nové: či už o zdravom stravovaní, pohybe alebo spánku. Popri tom všetkom si opäť trénovali aj rôzne manuálne a praktické zručnosti, a tiež schopnosť rozvrhnúť si prácu, či spolupracovať. V dnešný deň sa teda u nás vyrábali a ochutnávali rôzne zdravé chuťovky, precvičovali sa svaly, ich výdrž a sila, vyrábali rôzne kreatívne a umelecké dielka, či tvorili spoločné triedne plagáty so splnenými výzvami dnešného dňa. Starší taktiež odhaľovali riziká nesprávnej životosprávy a aspoň orientačne zisťovali, ako na tom so svojím zdravím sú.

          Keďže táto téma je stále aktuálna, veríme, že sme opätovne motivovali našich žiakov urobiť aspoň malé pozitívne zmeny vo svojom životnom štýle a tak urobiť niečo pre svoje zdravie.

          FOTO:  prvácidruhácitretiacištvrtáci piataci,   šiestaci,   siedmaciôsmacideviataci

      • Jesenné prázdniny
        • Jesenné prázdniny

        • ​​​​​Jesenné prázdniny začínajú v piatok 27. 10. 2023.

          Vyučovanie sa po prázdninách začína vo štvrtok 2.11.2023.

        • Deň so starými rodičmi

        • 25.10.2023

           

          Detstvo, mladosť, staroba.... Každé obdobie života má svoje čaro. Jeseň života prichádza po detstve a mladosti. Príde raz ku každému z nás. Čas sa nedá zastaviť, čas plynie...

          My, žiaci 1. stupňa ZŠ A. Kmeťa v Žarnovici, sme vďační Pánu Bohu za našich starých rodičov. Sme radi, keď s nimi môžeme tráviť voľné chvíle, učiť sa od nich múdrosti a získavať overené a prežité skúsenosti. A za to im patrí vďaka.

          A tak  25. októbra 2023 sme opäť v našej škole privítali našich starých rodičov, aby sme ich potešili básničkami, pesničkami, divadielkami i milým slovom. Po spoločnom programe sa starí rodičia rozišli do tried svojich vnúčat, kde s nimi strávili pár milých spoločných chvíľ pri spoločnom maľovaní, príprave banánových jednohubiek, pečení pizze i pri spoločnom zábavnom učení. . 

          Veríme, že toto stretnutie rozohrialo  ich  srdcia a vyčarilo úsmev na ich tvárach. 

          VIDEO

        • Najkrajšia tekvička

        • 26.10.2023

          V mesiaci október prebiehala v našej škole Súťaž o najkrajšiu TEKVIČKU, žiaci mohli využiť ľubovoľnú techniku - vyrezávanie, maľovanie, zdobenie... Žiaci boli veľmi kreatívni, niektorým pomáhali aj rodičia. Všetci si dali záležať a porota mala skutočne náročnú úlohu pri hodnotení. 

          1. STUPEŇ

          1. miesto: Leila Králiková (4. roč.)

          2. miesto: Julka Spurná (1. roč.) a Barborka Eliška Cabáneková (4. roč.)

          3. miesto: Leo Vendrický (1. roč.)

          2. STUPEŇ

          1. miesto: Natálka Vodnáková (6. roč.)

          2. miesto: Samko Debnár (6. roč.)

          3. miesto: Matej Žarnovičan (6. roč.)

          Špeciálna cena:

          Grétka Magulová (5. roč.) a Veronika Medveďová (6. roč.).

          Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme, že ich práca zdobí našu školu.

        • Ja a Boh

        • duchovná obnova siedmakov

          26.10.2023

          Opýtali sme sa siedmich siedmakov, čo ľudia najčastejšie hľadajú. Vyšlo nám, že mobil alebo kľúče a v tesnom závese bola láska. No a potom sme sa opýtali siedmich siedmakov, po čom ľudia najviac túžia. Prvé boli peniaze a potom láska... 

          Tieto na prvý pohľad zábavno-súťažné otázky však mali siedmakov priviesť k inej dôležitej téme - čo hľadajú a po čom túžia oni... a tiež, ako by to malo vlastne správne byť. Spoločne sa teda pozreli na svoj vzťah k Bohu a na to, aký zmysel dávajú svojmu životu. Chvíľami to boli náročné zamýšľania sa, ale Duch Svätý otvára srdcia aj mysle všetkých tých, ktorí mu to dovolia. Veríme, že naši siedmaci pootvorili svoje srdcia, aby boli schopní správne si "pozapínať gombíky na košeli". Ak si totiž správne zapneme ten prvý gombík, aj všetky ostatné budú správne zapnuté. A ak bude v našom živote na prvom mieste túžba po Božej láske, všetko ostatné bude na tom správnom mieste. 

          FOTO

           

      • Finančná gramotnosť
        • Finančná gramotnosť

        • ...ČO JE TO TÁ "FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ"?

          ...NAOZAJ VEĽMI ŤAŽKÉ SLOVO ...KEĎ TO VŠAK ZJEDNODUŠÍME,

          IDE O TO VEDIEŤ DOBRE NARÁBAŤ SO SVOJIMI PENIAŽKAMI! 

          Byť finančne gramotný sa v súčasnosti oplatí. Vieme aj to, že začať sa vzdelávať v tejto oblasti je potrebné už v detskom veku.

          25. októbra si pre našich deviatakov pripravili prezentáciu študentky Súkromnej obchodnej akadémie DSA Žiar nad Hronomu  na rozvoj finančnej gramotnosti. 
          V nej sa dozvedeli, prečo máme byť finančne gramotní, ako vznikli peniaze, aké ochranné prvky majú bankovky. Ďalej sa dozvedeli o produktoch bánk, o ochranných prvkoch platobných kariet, o menovom kurze, ako reklamovať tovar, o výpočte mzdy, o kryptomenách a aj o možnostiach investovania. 
          Spoločne si vyriešili aj problémové úlohy na výpočet úroku a mzdy.

          Hovorí sa, že bohatý je ten, kto dokáže hospodáriť s tým čo má. Byť finančne gramotný sa oplatí. Je to totiž iba na nás, ako dokážeme zhodnotiť peniaze,

        • Na hodine dejepisu

        • 24.10.2023

          Piataci sa dnes vybrali na hodinu dejepisu do terénu. Najprv sa zastavili na farskom úrade, kde bolo krátke "opakovanie" učiva, pretože si tam naživo prezreli svoje záznamy v cirkevnej matrike. Pán dekan im ukázal aj jednu veľmi starú matričnú knihu so záznamami ešte z predminulého storočia. Nové učivo sa už "preberalo" na cintoríne, kde sa žiaci dozvedeli, že aj pomníky a pamätníky majú svoje veľmi dôležité miesto pri poznávaní našej minulosti. A keďže cintorín je predovšetkým miestom posledného odpočinku našich predkov, na záver sme sa všetci spoločne za nich pomodlili. 

          FOTO

      • Túlavé topánky
        • Túlavé topánky

        • V novom školskom roku začal opäť svoju činnosť krúžok Túlavé topánky.
          V septembri aj v októbri boli naše turistické vychádzky akoby letné, hoci jeseň už bola v plnom prúde. Tešili sme sa krásnemu počasiu, krásnym výhľadom na naše malé mestečko Žarnovica, spoločným chvíľam, stráveným v kruhu nadšencov turistiky. Sme radi, že sa k nám pridali aj členovia atletického krúžku. Septembrová túra viedla cez Gremenicu a v októbri sme sa vybrali cez Okrutu s krátkym výstupom na Prôsne. Veríme, že pekné počasie nás bude sprevádzať našimi túrami po celý školský rok 2023/2024.

          Členovia krúžku Túlavé topánky pod vedením p. uč. Barovej

          FOTO

      • Evanjelizácia - 25.hodina dňa
        • Evanjelizácia - 25.hodina dňa

        • 22.10.2023

          Nemám čas! Nestíham! Som úplne vyťažený! Koľkokrát sme to už dnes počuli, či sami povedali? A tak sme sa v tejto evanjelizačnej scénke zamýšľali nad tým, ako rozumne využívať čas.

          Na začiatku anjeli smutne skonštatujú, že sa deti málo modlia. Nemajú čas, nevedia si ho na modlitbu nájsť. Ich deň je zaplnený vyučovaním, krúžkami, výletmi, stretnutím s kamarátmi, besedami. A tak chcú od Boha, aby predĺžil deň na  25 hodín.  Ale aké je ich sklamanie, keď zistia, že i napriek tomu, že deň má o hodinu viac, ľudia aj deti nemajú čas na modlitbu, ani na ľudí okolo seba, nechodia viac ku sviatostiam ako predtým.

          Čas majú len tí, čo milujú. Málo času má len ten, kto má málo lásky. Je na každom z nás, čím každý svoj deň naplníme. 

          FOTO

    • Kontakty

      • Základná škola Andreja Kmeťa
      • +421 45 6812956
      • Andreja Sládkoviča 24 96681 Žarnovica Slovakia
      • 17060354
      • Mgr. Jana Tabernausová (RŠ)
      • Mgr. Jana Šlosiariková (ZRŠ)
      • Ing. Zuzana Beňovská (ekonom.zaakzc@gmail.com)
      • Dana Sitárová (sekretariát)
      • E0006582261
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje