• Riaditeľské voľno
        • Riaditeľské voľno

        • Riaditeľka ZŠ A. Kmeťa v Žarnovici

          v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5 a v súlade s § 3 ods. 10 vyhlášky č. 231/2009 Z.z. o podrobnostiach o organizácii školského roka oznamuje,

          že dňa 20. marca 2024 (streda) udeľuje  žiakom 5. až 8.ročníka ZŠ A. Kmeťa v Žarnovici riaditeľské voľno z  dôvodu organizačného zabezpečenia Testovania 9.

          V tento deň sú  žiaci, 5. až 8. ročníka odhlásení z obeda v školskej jedálni.

          Vo vyučovaní budú pokračovať dňa 21. marca 2024 (štvrtok).

      • Labky potrebujú našu pomoc!!!
        • Labky potrebujú našu pomoc!!!

        • Tešíme sa, že na našej škole máme šikovné a iniciatívne deti, ktoré si všímajú potreby iných okolo seba. Naši múdri a šikovní štvrtáci vymysleli projekt na pomoc psíkom v útulku v Žiari nad hronom.

          Aj vy sa môžete pripojiť k nám a pomôcť nám naplniť brušká hladných chlpáčov z útulku Žiarsky chlpáč. 

          Pomôcť môžete kúpou konzervy, granúl, maškŕt, deky, hračky, misky, obojkov, postrojov, šampónov, kapsičiek, hrebeňov alebo piškót.

          Toto všetko môžete priniesť do 4. triedy do 3. apríla 2024.

          Štvrtáci to potom odovzdajú ošetrovateľom z útulku.

          Koordinátorkou projektu je Ella Rošková.

          Za všetkých psíčkov Vám zo srdca ďakujeme.

        • Sladké dopoludnie v škole

        • 07.03.2024

          Dnes bolo na hodine matematiky super! Bolo to také matematicko-sladké. Ani by ma vo sne nenapadlo, že až taká sladká hodina matematiky môže byť. Veľmi by som bol rád, keby v tomto školskom roku bolo takýchto sladkých a náučných hodín viac. Zo srdca ďakujem pani učiteľkám Cvangovej a Tapferovej, že to pre nás takto dobre vymysleli. Zároveň som rád, že mám takých super šikovných spolužiakov, s ktorými je radosť spolupracovať. Myslím, že teraz budú pre nás hodiny matematiky chutnejšie.   Majko

          Najviac sa mi páčili prípravy a ozdobovanie waflí a palaciniek. Z dnešnej prípravy som mal radosť. Chcelo by to ešte raz si zopakovať takúto hodinu.    Marcel

          Na hodine matematiky sme robili palacinky a wafle. Rozdelili sme sa na dva tímy. Ja som bola v tíme, v ktorom sme robili palacinky. Druhý tím robil wafle. Náš tím aj pripravoval stoly k spoločnému sedeniu. Keď sme mali všetko hotové, zasadli sme k stolom a s radosťou sme sa pustili do jedenia.    Ema

          Dnes sme mali v škole zábavné vyučovanie. Učili sme sa piecť palacinky a wafle. Bolo to veľmi zábavné a veľmi mi chutili. Teším sa na ďalšie varenie.    Viky

          ZÁŽITKY Z PRÍPRAVY WAFLÍ A PALACINIEK. Najprv sme sa rozdelili do skupín, kto chce čo robiť. Pri príprave cesta bola asi najväčšia zábava. Celá kuchyňa bola zašpinená od hladkej múky. Keď sme rozbíjali vajcia a delili žĺtka od bielok, Šimon zobral vajce a do misky mu padol žĺtok aj s bielkom spolu. Nejako sme to cesto, i wafle s palacinkami, dokončili a pustili sme sa do nich. Boli veľmi chutné a ja sama som nevedela, ako sa nám niečo také mohlo podariť upiecť. Som s nami spokojná! Podelili sme sa aj s pánom farárom a pánom kaplánom, aj s triednou pani učiteľkou.    Julka

          Všetko sa podarilo. Palacinky aj wafle boli dobré.   Grétka

          Dnes sa mi na hodine matematiky páčilo, že sme si vyskúšali meranie a počítanie pri varení. Páčilo sa mi, keď sme šľahali cesto. Varenie bolo zábavné a srandovné. Najlepší bol záver, keď sme si hotové palacinky a wafle mohli sami vyzdobiť a zjesť. Super bolo aj to, že sme ponúkli pána farára a pána kaplána.   Kika

          Mne sa páčilo, že som mohol byť v tíme „waflí“. Som rád, ako nám naše baby pripravili krásne stolovanie. Ďakujem naším pani učiteľkám, že nám vymysleli takéto zábavné učenie.    Šimon

          Dnešné pečenie sa mi veľmi páčilo. Najviac mi chutili wafle, ale aj palacinky boli dobré. Najviac sa mi páčilo zarábanie cesta.    Adam

          FOTO

      • Pozvánka
        • Pozvánka

        • Milí žiaci, vážení rodičia!

          Pozývame Vás na modlitbu Krížovej cesty, ktorá sa bude konať v piatok 8. marca 2024 pred večernou sv. omšou o 17.20 hod v kostole Sv. Petra a Pavla v Žarnovici.

          Všetci ste srdečne vítaní!

        • Školské kolo - HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

        • Dňa 27.02. 2024 sa konalo v našej škole - školské kolo v prednese poézie a prózy žiakov -HVIEZDOSLAVOV KUBÍN. Až 17 recitátorov nabralo odvahu a predstúpilo pred svojich spolužiakov a porotu, aby pobavilo svojimi veselými básničkami a príbehmi publikum. Po náročnom rozhodovaní porota rozhodla nasledovne:

          I. kategória: poézia

          1.miesto: Monika Ďuríková - 4.ročník

          2.miesto: Richard Rajnoha - 4.ročník

          3.miesto: Anetka Neuschlová - 2.ročník

          I.kategória: próza

          1.miesto: Barborka Eliška Cabáneková - 4.ročník

          2.miesto: Karolínka Boháčová - 3.ročník

          3.miesto: Ella Rošková - 4.ročník

          II. kategória: poézia

          2.miesto: Lucka Zliechovcová - 5.ročník

          II.kategória: próza

          1.miesto: Julka Majerčíková - 5.ročník

          2.miesto: Natálka Vodnáková - 6.ročník

          3.miesto: Kristínka Hajdoniová - 5.ročník

           

          Všetkým zúčastneným ďakujeme, víťazom jednotlivých kategórií gratulujeme a prajeme veľa úspechov na obvodnom kole. 

          FOTO

        • Nátierky

        • 01.03.2024

          Čo majú spoločné ryba a bryndza? Okrem toho, že patria medzi vybrané slová, tak aj to, že sú to požívatiny, z ktorých vieme spraviť aj výborné nátierky. A tak tretiaci využili prechodný pobyt v pastoračnom centre na prípravu chutných nátierok. Najprv si oba recepty napísali do zošitov a potom v kuchynke ich podľa postupu začali pripravovať. Hotové natreli na domáci chlebík a s čajíkom zjedli pri spoločných raňajkách. Počas veľkej prestávky išli do obchodu kúpiť ešte rožky, aby zvyšky nátierok mohli minúť a natrieť ako jednohubky. Po sebe si všetko pekne upratali a pokračovali v učení.

          FOTO

        • Filmové popoludnie v kine

        • 01.03.2024

          Dnes sme sa so žiakmi 1. stupňa zúčastnili filmového predstavenia pod názvom Vtáci sťahováci, za ktorým sme vycestovali do Kina Hron v Žiari nad Hronom. Niektoré z detí boli v kine prvýkrát. Všetci sme si užili nie len film, ale aj pukance. Bol to skvelý zážitok, ktorý si určite radi zopakujeme.

        • Februárové úspechy

        • 29.02.2024

          Február je za nami a my sa tešíme, že sa môžeme pochváliť ďalšími úspechmi našich žiakov v niekoľkých súťažiach.

          OLYMPIÁDA v SJL – Želka Búciová, žiačka 8. ročníka reprezentovala nielen našu školu, ale celý náš okres na krajskom kole v Banskej Bystrici, kde zvíťazila a postupuje do celoslovenského kola.

          DEJEPISNÁ OLYMPIÁDA – v nej nás reprezentovali štyri žiačky v dvoch kategóriách: Mirka Pittnerová a Natálka Vodnáková zo 6. ročníka, Laura Vilhanová a Majka Maslenová zo 7. ročníka. V okresnom kole sa Laura umiestnila vo svojej kategórii na 3. mieste a Mirka vo svojej kategórii zvíťazila.

          ŠALIANSKY MAŤKO – v tejto recitačnej súťaži nás v okresnom kole reprezentovala Barborka Eliška Cabáneková zo 4. ročníka, ktorej sa podarilo vysúťažiť si krásne 2. miesto.

          ČARO POHRONIA  -  vo fotografickej regionálnej súťaži nás reprezentoval žiak 6. ročníka – Samko Debnár, ktorého fotografia sa umiestnila na 3. mieste.

          Všetkým našim žiakom blahoželáme a sme na nich veľmi hrdí. Ďakujeme im za reprezentáciu našej školy a prajeme im a aj ostatným, ktorých súťaže ešte len čakajú, veľa úspechov.

        • Lesná škola v Leviciach

        • 29.02.2023

          Posledný slnečný februárový deň sme využili so žiakmi 5. ročníka na návštevu Lesnej školy v Leviciach. Po milom privítaní a spoločnej fotografii sa nás ujala lesná pedagogička Norika, ktorá nám ukázala zákutia lesnej školy.

          Previedla nás diorámovou miestnosťou, kde sa nachádzajú preparáty živočíchov žijúcich vo voľnej prírode. Žiaci spoznávali jednotlivé zvieratá - ich prirodzené prostredie, spôsob života a charakteristické zvuky. Upútali nás aj ukážky pokrývok tela rôznych zvierat, no veď kto by si nechcel pohladiť srsť medveďa či kožu slona. V ďalšej miestnosti žiaci pozorovali vypreparované bezstavovce či overiť si svoje vedomosti pomocou poznávacích tabúľ. Po krátkom občerstvení sme prešli tvorivou dielničkou, kde nás čakali pečiatky stôp lesných cicavcov, lesné hlavolamy či drevené puzzle. A keďže sme boli v škole na záver nasledovalo otestovanie svojich vedomostí pomocou lesnej abecedy. Žiaci boli veľmi šikovní, a preto boli všetci odmenení malým darčekom.

          Žiakom aj pani učiteľke a asistentke sa v Lesnej škole veľmi páčilo a určite sa tam opäť radi vrátime :) 

          FOTO

        • Duchovná obnova šiestakov

        • 16.02.2024

          Posledný deň pred Jarnými prázdninami bol  vyhradený šiestakom na duchovnú obnovu. Bol to čas venovaný budovaniu a obnove ich vzťahu s Bohom. Spoločne sme uvažovali o zmysle života - ako ho čo najlepšie využiť a o našom smerovaní do večného spoločenstva s Nebeským Otcom v nebi. Spoločne sme spoznávali, že na tejto ceste potrebujeme jeden druhého, že ťažko sa za Bohom kráča človeku samotnému. Vyvrcholením dňa bola sv. omša, ktorú celebroval p. kaplán Michal.

          FOTO

        • Hokej

        • 15.02.2024

          Vo štvrtok malo šestnásť žiakov našej školy skrátené vyučovanie. Dôvodom bol hokejový zápas, ktorý sa hral na pravé poludnie v Žiari nad Hronom, kde domáci "Indiáni" privítali v rámci druhej najvyššej hokejovej ligovej súťaže reprezentačný tím Slovenska do 18 rokov. Arénu zaplnili žiaci zo škôl, ktorí dostali bezplatný vstup. Takmer 2 000 fanúšikov vytvorilo skvelú atmosféru a videlo zaujímavý zápas, ktorý bol rozhodnutý až po predĺžení. Zaujímavosťou bolo, že v tíme Slovensko 18 hrali aj synovia našich niekdajších reprezentantov Šatana, Tomíka, Fabuša a ďalších. Aj touto cestou vyjadrujeme veľkú vďaku hokejovému klubu zo Žiaru nad Hronom za sprostredkovanie nádherného zážitku.

          FOTO

        • Tvorivé dielne štvrtákov v Mestskej knižnici v Žarnovici

        • 13.02.2024

          Deň pred sviatkom sv. Valentína sme so štvrtákmi navštívili Mestskú knižnicu v Žarnovici, kde nás už čakali tvorivé dielne spojené s čítaním. Najskôr sme si prečítali pekný príbeh o kúzelnej Valentínke, následne vylúštili tajničku a s veľkou chuťou sme sa pustili do vyrábania valentínskych pozdravov pre našich najbližších. Ďakujeme pani knihovníčke Veronike za čas, ktorý nám venovala a tiež aj za materiály, ktoré si pre nás pripravila.

          S vďakou štvrtáci.

          FOTO

           

        • Testovanie 9 2024 (T9 2024)

        • RIADNY TERMÍN  20. marec 2024 (streda) z predmetov matematika (MAT), slovenský jazyk a literatúra (SJL),

          TESTOVANIE JE URČENÉ  

          • všetkým žiakom 9. ročníka základných škôl, 4. ročníka gymnázií a tanečných konzervatórií s osemročným vzdelávacím programom a 1. ročníka stredných škôl s päťročným vzdelávacím programom prijatých na vzdelávanie v strednej škole z ôsmeho ročníka základnej školy v SR.

          CIELE TESTOVANIA

          • poskytnúť školám, decíznej sfére a širokej odbornej verejnosti spätnú väzbu a komplexnejší obraz o úrovni vedomostí a zručností žiakov v testovaných predmetoch na výstupe z nižšieho stredného vzdelávania, ktorý napomôže pri skvalitňovaní vzdelávania,
          • objektívne porovnať výkony jednotlivých žiakov a poskytnúť im tak informáciu o ich výkone v testoch z jednotlivých predmetov,
          • na základe výsledku v testovaní môže byť žiak prijatý na strednú školu  bez prijímacej skúšky, ak túto možnosť zaradí riaditeľ strednej školy  do podmienok prijímacieho konania v súlade s § 65 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

           TESTOVANÉ PREDMETY

          • matematika,
          • slovenský jazyk a literatúra na všetkých školách okrem škôl s vyučovacím jazykom maďarským,
          • maďarský jazyk a literatúra a slovenský jazyk a slovenská literatúra na školách s vyučovacím jazykom maďarským,
          • ukrajinský jazyk a literatúra na školách s vyučovacím jazykom ukrajinským.

          TESTOVANÉ UČIVO        

          • zodpovedá príslušným vzdelávacím štandardom testovaných predmetov deklarovaných v Štátnom vzdelávacom programe pre nižšie stredné vzdelávanie. 

           KOGNITÍVNE ÚROVNE  - SJL, MJL a SJSL   

          • zapamätanie – poznávanie a rozpoznávanie, vybavovanie,
          • porozumenie    –  interpretácia, usudzovanie,   porovnávanie,   dedukcia,   vysvetľovanie, dokazovanie,
          • aplikácia  – použitie postupu na riešenie problému, implementácia,
          • analýza  – rozlišovanie, usporiadanie, prisudzovanie,
          • hodnotenie – určovanie, vyvodzovanie.

          KOGNITÍVNE ÚROVNE - MAT     

          • zapamätanie – vybavenie si znalostí z dlhodobej pamäti,
          • porozumenie  – konštruovanie významu na základe získaných informácií, 
          • aplikácia – použitie postupu alebo štruktúry v rôznych situáciách,
          • analýza – rozloženie na časti a určenie ich  vzájomného vzťahu,
          • hodnotenie – posúdenie podľa daných kritérií.

          POVOLENÉ POMÔCKY  

          • kalkulačky, rysovacie pomôcky, pero, ktoré píše namodro.

          NEPOVOLENÉ POMÔCKY            

          • mobilné telefóny, výpisky, študijné materiály, učebnice a pod.

          ELEKTRONICKÉ ZASLANIE VÝSLEDKOV

          • CVTI SR-ŠVS cez Proforient – 19. apríl 2024,
          • NIVaM cez školské informačné systémy a elektronickou poštou (výsledkové listy žiakov a škôl) – 10. máj 2024.

          INFORMÁCIE  

          KONTAKTY

          • všeobecné otázky: 02/68 260 310, 0911/405 001, testovanie9@nivam.sk,  

          • úpravy podmienok a testovanie žiakov so ŠVVP: 02/68 260 107, 0911/405 086, zs-svvp@nivam.sk.
        • Tak plynie čas

        • Blokové vyučovanie

          14.02.2024

          V stredu pred prázdninami sa opäť klasické vyučovanie v našej škole zmenilo na blokové. Témou bolo tentokrát plynutie času. Žiaci sa počas celého dňa zapájali do rôznych aktivít, vypracovávali úlohy od povinných po bonusové, od vedomostných po tvorivé. Pracovali buď samostatne, alebo vo dvojiciach, či skupinkách. Téma zahŕňala pomerne veľký okruh vyučovacích predmetov a preverila zručnosti našich žiakov vo viacerých oblastiach. Máme radosť, že mnohí z nich už vedia pracovať samostatne aj tímovo a veríme, že postupne sa to bude zlepšovať aj u ostatných. 

          Tak plynie čas u:  prvákov,   druhákov,   tretiakov,   štvrtákov piatakov,   šiestakov,   siedmakovôsmakov,   deviatakov.

        • Karneval

        • 07.02.2024

          Fašiangové či karnevalové obdobie sa považuje za prechod medzi zimou a jarou – je to čas svadieb, zabíjačiek, maškarných zábav a plesov.

          Na Slovensku fašiangy trvajú od Troch kráľov do Popolcovej stredy. V minulosti sa konali spoločné zabíjačky, ale aj svadby, po dedine boli obchádzky masiek a muzikantov. Počas fašiangových návštev susedov a priateľov sa robili pampúchy, šišky, fánky.

          Aj žiaci našej školy sa parádne zabavili na karnevale, ktorý sa každoročne koná v Mestskom športovom klube. Popoludnie bolo plné krásnych masiek, tanca, koláčikov, zábavy a súťaží. Nechýbal šašo, baletky, čašníčky, darček, lienky, tanečnice, futbalisti, poľovník či kúzelník. Všetky masky boli krásne. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli ku dobrej nálade a veselej zábave na školskom karnevale.

          FOTO

        • Deň otvorených dverí

        • 12.02.2023

          Dvere našej školy sa pootvorili o čosi viac, pretože sme si pre vás pripravili deň otvorených dverí. Najviac sme sa tešili na predškolákov, ktorí si mohli prezrieť našu školu a vyskúšať si rôzne aktivity. Samozrejme, dvere boli otvorené aj pre všetkých ostatných návštevníkov. Pripravené boli tvorivé dielničky, múdra hlavička, veselé hókusy-pokusy, písmenkovo, angličtina a nechýbala ani speváčikovská zábava. Veľmi nás teší, že ste k nám zavítali, a že sa niektorým dokonca ani nechcelo ísť domov.

          Ďakujeme, že medzi nás zavítala pani primátorka Ing. Alena Kazimírová a tiež pani riaditeľka z MŠ Voznica Bc. Miroslava Kotrusová. Nechýbal medzi nami ani pán farár Mgr. Peter Hudec. Ďakujeme všetkým rodičom, ktorí priviedli svoje deti a užili si s nami zábavné popoludnie. Ďakujeme aj našim žiakom, ktorí vo svojom voľnom čase zostali v škole a venovali sa malým návštevníkom. Veríme, že sme vaše očakávania naplnili, a že sa od budúceho školského roka mnohí z vás stanú súčasťou našej školskej rodiny. Už teraz sa tešíme.

          FOTO 

        • Posledný fašiangový deň

        • 13.02.2024

          V posledný deň fašiangového obdobia nám pani upratovačka, pani vychovávateľka a pani asistentky pripravili príjemné prekvapenie. Od rána sa školou šírila známa vôňa a onedlho sme už ochutnávali sladké šišky. Ďakujeme im za ich iniciatívu, ktorou nám spríjemnili posledný deň pred začiatkom pôstneho obdobia a potešili najmä naše chuťové poháriky. 

          FOTO

        • VŠETKOVEDKO

        • 11.02.2024

          Veľký súboj o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími.

          Aj takto by sa dala nazvať súťaž Všetkovedko, do ktorej sa zapájajú naši prváci, druháci, tretiaci aj štvrtáci. 

          V tejto súťaži majú žiaci za úlohu poradiť si s otázkami z rôznych oblastí, s ktorými sa však už stretli - či je to vlastiveda, prírodoveda, slovenský jazyk, hudobná či výtvarná výchova. 

          Cieľom tejto súťaže je dopriať deťom radosť z hry, súťaženia a úspechu, umožniť im predviesť, čo všetko už vedia, či dať im možnosť skúsiť ako si poradia v neznámej a záťažovej situácii. 

          Žiaci si v tejto súťaži overujú ako sa dokážu sústrediť a podať čo najlepší výkon. Že to znie náročne? Vôbec nie! Všetkovedko je zostavený tak, aby sa žiaci zabavili, zároveň sa niečo naučili, zasúťažili si.

          V tomto školskom roku sa úspešnými stali títo naši žiaci:

          1. ročník: Dorotka Tapferová, Ondrík Jančok, Samko Varhaník

          2.ročník: Jojko Považan, Mathiasko Sitár

          4.ročník: Barborka Eliška Cabáneková, Lenka Búriová, Leila Králiková, Nellka Kosejová, Sofia Maslenová

          Žiak 2.ročníka Jojko Považan sa svojím 1.miestom dostal do Galérie slávnych. 

           

    • Kontakty

      • Základná škola Andreja Kmeťa
      • +421 45 6812956
      • Andreja Sládkoviča 24 96681 Žarnovica Slovakia
      • 17060354
      • Mgr. Jana Tabernausová (RŠ)
      • Mgr. Jana Šlosiariková (ZRŠ)
      • Ing. Zuzana Beňovská (ekonom.zaakzc@gmail.com)
      • Dana Sitárová (sekretariát)
      • E0006582261
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje